Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar
Açık kaynak kodlu yazılımlar genellikle bir şirket tarafından değil, vakıf veya geliştiriciler tarafından meydana getirilen yazılımlardır. Bu yazılımlar bilgisayar kullanıcılarının faydası düşünülerek hazırlanmış ve geliştirilmiştir. Yayın sürecinden sonra da kaynak kodları açık halde bırakılmış ve geliştirilmesi veya değiştirilmesi konusunda insanlar teşvik edilmektedir. Açık kaynak koldu yazılımlar para yani lisans karşılığında satılan yazılımlara karşılık olarak üretilmiş ve “özgür yazılım hareketi”nin meydana çıkmasına neden olmuştur. Ücretli yazılımların tamamının kaynak kodları kapalıdır ve bu yazılımlar üzerinde değişiklikleri sadece yazılım firmasının bizzat kendisi meydana getirebilmektedir. En iyi bilinen açık kaynak kodlu yazılımlar; Linux, Open Office, GNU, Debian‘dır
Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemi
Kişisel bilgisayar kullanımının popüler bir hal almaya başladığı zaman dilimi içerisinde işletim sistemi olarak en çok kullanılan sistemler Windows ve Apple'ın ürettiği Mac OS işletim sistemleriydi. Bu işletim sistemleri kullanıcılara belli bir lisans karşılığı satılıyor ve kaynak kodları gizli olarak ulaşıyordu. Daha sonradan bunun kişisel kullanıma engel olduğu düşünüldü ve “özgür yazılım” hareketi başladı. Bu hareket sonucunda ortaya Linux tabanlı işletim sistemleri çıktı. Hala günümüzde azımsanamayacak bir aktif kitle tarafından kullanılan Linux tabanlı işletim sistemleri açık kaynak kodludur ve kullanıcılarının geliştirmesine açık olarak yayın yapmaktadır. Açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğu için de Linux dağıtımlarının tamamı ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.
Kapalı Kaynak Kodlu Yazılım
Kapalı kaynak, kaynak kodu açıklanmamış bilgisayar programları için kullanılan genel bir tabirdir.
Bilgisayar yazılımlarını oluştururken kullanılan kod bütününe kaynak kodu denir. Genellikle bu kod, programın içinde gizlenmiş durumdadır. Programcılar eğer bu kodu paylaşmak istemezlerse kodu saklarlar. Bu tür yazılımlara kapalı kaynak kodlu yazılımlar denir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlar, çoğunlukla paylaşma, değiştirme ve tersine mühendislik gibi işlemlere izin vermeyen lisanslara sahiptir. Kullanılan birçok kapalı kaynak sistemleri vardır. Microsoft Windows ve Apple OS X işletim sistemleri kapalı kaynak kodludur.
Özgür Yazılım Nedir ?
Bir yazılım, üreten kişi ya da kurum tarafından Özgür Yazılım lisans modellerinden biri ile yayınlandığı zaman artık kamuya mal olmuş demektir. Herkes tarafından özgürce ve herhangi bir bedel ödemeden kullanılabilir. Hatta, lisansın uygun gördüğü şekillerde yazılım değiştirilebilir, geliştirilebilir, serbestçe paylaşılabilir ve dağıtılabilir.
Her Özgür Yazılım açık kaynak kodludur, fakat her açık kaynak kodlu yazılım, Özgür Yazılım olmayabilir. Sahibi tarafından serbestçe kullanımına izin verilmiş olabilir, karşılığında bir bedel istenmiyor olabilir, ama sonuçta bir Özgür Yazılım lisansı altında dağıtılmayan yazılımdır. Sahibi olan kişi tarafından belirlenen bir yaşam ve kullanım süreci vardır.
özellikle vurgulamak gerekir ki “Özgür Yazılım”, asla “Korsan Yazılım” değildir. açıklık ve şeffaflık temellerini savunmaktadır. Herhangi bir sahiplik ya da bağımlılık olmadan özgürce kullanılabildiği için kanunlara ve lisans anlaşmalarına aykırı bir kullanımı söz konusu değildir.
Ülke Olarak Hangi Yazılım ve İşletim Sistemlerini Kullanmalıyız ?
Ülkemizde açık kaynak kodlu ve özgür yazılım türünü kullanmalıyız çünkü bu tür yazılımla kaynak kodları açık bırakılmış üzerinde oynama yapılabilecek türde yazılımlardır bu yüzden ülkemizdeki kişilerin kendilerini geliştirmeleri ve yazılım alanında ilerlemeleri açısından çok önemlidir.
İşletim sistemi konusuna gelecek olursak bilindiği üzere ülkemizde en fazla kullanılan ofis yazılımlarından biri microsoft'dur. Ancak içerisindeki programların kullanımı ücretlidir yani belirli bir miktar karşılığında bu ofis yazılımını kullanmış oluyorsunuz. Ülkemizde LibreOffice yazılımını kullanabiliriz avantajları açık kaynak kodlu ve ücretsiz sunuluyor olmasıdır. MsOffice de bulunan uygulamaların benzeri bu yazılımda mevcuttur. İki sistemde de neredeyse aynı işlemleri yapabiliyorsunuz.
Kaynak: wmaraci.com
Yorumlar
Yorum Gönder